Može li Veslačko naselje postati energetski samodostatno?

U prostorima Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) nedavno je održana radionica s predstavnicima EIHP-a i predstavnicima suvlasnika iz zagrebačkog Veslačkog naselja te ekipom sa servisa ZGRADOnačelnik.hr. Ideja ovog neformalnog druženja bila je upoznati se sa stanovnicima te gradske četvrti, razmijeniti iskustva, ideje, a možda i pokrenuti neke promjene u toj gradskoj četvrti. Osnovne informacije sa sastanka prenio je ZGRADOnačelnik.hr, a cijeli tekst donosimo u nastavku.

nZEB obnova zgrade EIHP-a

Sve to, dakako, ima veze s energetskom obnovom zgrada i općenito s energetskom tranzicijom. S obzirom na to da EIHP priprema projekt rekonstrukcije svoje poslovne zgrade do razine gotovo nulte energije, glavna projektantica obnove zgrade Margareta Zidar sudionicima je ukratko prezentirala što se sve napravilo do sada i što je dalje u planu. U tijeku je ishođenje lokacijske dozvole za sveobuhvatnu energetsku i konstrukcijsku obnovu poslovne zgrade EIHP-a, a već se priprema i dokumentacija za glavni projekt. Dodatnom toplinskom izolacijom postavljenom s unutarnje strane i prema tavanu zgrada će iz sadašnjeg energetskog razreda C biti klasificirana u energetski razred A, za potrebnu toplinsku energiju. Koristit će se podzemna voda kao izvor energije za sustav dizalice topline voda-voda za potrebe grijanja, hlađenja i klimatizacije. Ugrađuju se novi LED izvori svjetlosti i upravljanje rasvjetom prema intenzitetu dnevnog osvjetljenja i okupiranosti prostora. Integrirana fotonaponska elektrana od 50 kW bit će postavljena na krovu zgrade.

Zgrada će gotovo svu potrebnu energiju proizvoditi na svojoj lokaciji i na razini primarne energije će biti klasificirana u energetski razred A+. Sustav automatskog upravljanja energetskim tehničkim sustavima će biti u klasi pametne zgrade. Zgrada će se koristiti prema tipičnim scenarijima s obzirom na toplinsku ugodnost, osvijetljenost i kvalitetu zraka u prostoru (to sve je u cilju ispunjavanja potreba korisnika zgrade), razmjenjivat će se energija proizvedena na lokaciji zgrade s mrežom (fleksibilno povezivanje s mrežom i pohrana energije) i upravljat će se potrošnjom i troškovima za energiju (upravo kroz digitalizaciju svih tehničkih sustava).

Procijenjeni troškovi za opisane tehnologije su osam milijuna kuna i periodi povrata investicije su dugački. Nakon svih radova, u zgradi EIHP se očekuje smanjenje potrošnje energije za 90 posto i smanjenje troškova za energiju za 80 posto. Naime, nakon obnove EIHP će jedine troškove imati za vodu i za crpljenje podzemne vode. EIHP je uključen u Program sufinanciranja EEA fonda ( EIHP je i programski partner iz RH u programu ‘Energija i klimatske promjene’ koji se financira iz Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške 2014.- 2021.) koji će tehnologije za ostvarivanje standarda gotovo nulte energije financijski pokriti u potpunosti.

Primjer nebodera

Takvu priliku, nažalost, nemaju suvlasnici višestambenih zgrada. Prijavljivanje na natječaje za sufinanciranje energetske obnove je neizvjesno i dugotrajno, a priprema cijelog projekta energetske obnove zahtijeva dugogodišnji angažman svih stanara. S obzirom na sve što se radi na zgradi Instituta, ideja je vidjeti što se od toga može primijeniti na Veslačko naselje. “Ovo što radi EIHP je svemirski brod i nitko od nas u ovim trenucima to ne može financirati, ali može težiti tomu”, rekao je na početku rasprave s predstavnicima suvlasnika Tin Bašić kao predstavnik ZGRADOnačelnik.hr-a.

Jedan od predstavnika suvlasnika iz Veslačkog naselja ispričao je kako su prije tri godine završili s energetskom obnovom nebodera u kojem živi. Tada su dobili putem Javnog poziva sufinanciranje od 60 posto, a preostalih 40 posto su platili suvlasnici. Uređivali su krov i fasadu. Pričuva im se podigla s 2,86 kuna na 4,86 kuna. No uštede za grijanje su značajne. Prije obnove taj je predstavnik suvlasnika za grijanje plaćao između 650 i 850 kuna mjesečno, a sad plaća 360 kuna.

Nažalost, doći do sufinanciranja nije lako, ali to nije jedini način za financiranje energetske obnove zgrade, a dobrobiti koje se time dobivaju su brojne. Energetsku obnovu zgrade planira većina zgrada čiji su predstavnici suvlasnika bili na ovom druženju. No, nailaze na brojne probleme. Upravo zbog svega toga je EIHP i organizirao ovo druženje. Prvenstveno da bi se upoznao sa susjedima, a zatim i da saznaju s kojim se problemima susreću te da, na kraju krajeva, možda dođu do nekog zajedničkog rješenja koje bi zgradama u Veslačkom naselju moglo pomoći i olakšati energetsku obnovu.

Što s Veslačkim naseljem?

Osim obnove vlastite poslovne zgrade, EIHP želi definirati standard gotovo nulte energije za svoje neposredno susjedstvo, Veslačko naselje. Izradit će analizu koji se obnovljivi izvori energije mogu koristiti i kako će zamjena energenata utjecati na buduće troškove za energiju u višestambenim zgradama. Da bi se analiza temeljila na što točnijim podacima, susjedi su pozvani da podijele informacije o projektima energetske obnove zgrada koje su već proveli ili za koje su već pripremili dokumentaciju, kao i ostale podatke o potrošnji energije.

Varijante rješenja za promjenu energenata EIHP će predstaviti susjedima i kroz raspravu utvrditi koje su opcije prihvatljive s obzirom na potrebnu investiciju, uključene sudionike u takve projekte i sve vezane administrativne procedure. Ovakvo razmišljanje je pogled i planiranje u budućnost, ali je važno da se provede u dijalogu sa stanovnicima. Energetska tranzicija će zahtijevati uključivanje građana u planiranje lokalnih energetskih sustava, investiranje u promjene na vlastitoj zgradi i omogućit će sudjelovanje na tržištu energije. Neka rješenja će stanovnici moći provesti u kraćem vremenskom roku, ali za značajne aktivnosti bit će potrebna promjena Generalnog urbanističkog plana i priprema podzakonskih akata za korištenje obnovljivih izvora energije.

Prva od značajnih promjena je već dohvatljiva, budući da Grad Zagreb do kraja ove godine otvara pripremni proces za izmjenu Generalnog urbanističkog plana. Namjena Grada Zagreba je komunicirati s gradskim četvrtima o svim nedostacima i mogućnostima za unapređenje prostora. EIHP se nada da će mjesni odbor Veslačko naselje i širi prostor Cvjetnog naselja prihvatiti opisanu suradnju i definirati svoje prijedloge za izmjenu Generalnog urbanističkog plana.

UKRATKO:

Što radimo?

  • Analizu koji se obnovljivi izvori energije mogu koristiti i kako će zamjena energenata utjecati na buduće troškove za energiju u višestambenim zgradama.

Što trebamo?

  • Da susjedi podijele informacije o projektima energetske obnove zgrada koje su već proveli ili za koje su već pripremili dokumentaciju, kao i ostale podatke o potrošnji energije.

Što ciljamo?

  • Analizu će predstaviti susjedima i kroz raspravu utvrditi koje su opcije prihvatljive s obzirom na potrebnu investiciju, uključene sudionike u takve projekte i sve vezane administrativne procedure.

Kako se cilj provodi?

  • Zajedno!

Tko može pomoći u ostvarivanju cilja?

  • Grad Zagreb koji do kraja ove godine otvara pripremni proces za izmjenu Generalnog urbanističkog plana. Namjera Grada Zagreba je komunicirati s gradskim četvrtima o svim nedostacima i mogućnostima za unapređenje prostora. EIHP opisane aktivnosti provodi neovisno od inicijative Grada Zagreba i nada se da će za Veslačko naselje i širi prostor Cvjetnog naselja promjene uključivati i – promjene u energentima.
Podijeli