Projekt nZEB centra predstavljen na drugoj hrvatskoj konferenciji o potresnom inženjerstvu (2CroCEE)

Druga hrvatska konferencija o potresnom inženjerstvu (2CroCEE) održana je 22. – 24. ožujka 2023., na treću godišnjicu zagrebačkog potresa, u Zagrebu, u hotelu Westin. Međunarodni skup organizirao je zagrebački Građevinski fakultet, a okupio je veliki broj stručnjaka iz različitih zemalja koji su svojim znanjem i iskustvom o potresima obogatili ovaj događaj.

Među brojnim sudionicima programa svečanog otvorenja bili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec te Radu Vacareanu i Mihaela Zamolo, predstavnici europskog i hrvatskog udruženja za potresno inženjerstvo.

Konferencija je trajala tri dana, dok je za četvrti dan bio previđen tehnički posjet potresom pogođenom području Sisačko-Moslavačke županije. Sudionici konferencije mogli su poslušati šest plenarnih i jedanaest pozvanih predavanja vrhunskih svjetskih i domaćih istraživača koja su obuhvatila pregršt zanimljivih tema. Između ostalog, na konferenciji je predstavljen i projekt obnove zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar i uspostave nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB). Konkretnije, prezentiran je znanstveni članak “Seismic and Energy Upgrading of Existing RC Building”, koji potpisuju Margareta Zidar, Dominik Skokandić, Matija Vajdić, Karlo Ožić i Mislav Stepinac. U članku je detaljno predstavljen projekt i izazovi energetskih i seizmičkih pojačanja postojećih armirano-betonskih građevina. Članak se temelji upravo na aktivnostima projekta, odnosno energetskim i seizmičkim analizama provedenima na zgradi EIHP-a.

Konferencija je novi korak u podizanju razine znanja, a izravno se naslanja na uspješnicu 1CroCEE koja je okupila ključne dionike u području potresnoga inženjerstva (gotovo 200 radova s više od 700 sudionika iz 26 država, a od toga više od 400 članova HKIG), uključujući pozvana predavanja vodećih svjetskih stručnjaka i podršku niza institucija (svjetskog, europskog i hrvatskog udruženja za potresno inženjerstvo, niza ministarstava, akademije, inženjerskih udruženja, komora, ambasada Italije i Japana, Svjetske banke te medija).

Podijeli