Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava

U utorak, 08. lipnja 2021. godine, potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Osnivanje Nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)’. Uz potpisnike ugovora, ravnatelja Energetskog Instituta Hrvoje Požar Dražena Jakšića i ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Nataše Tramišak, svečanosti su prisustvovali veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija Haakon Blankenborg, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Mario Šiljeg te dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Stjepan Lukušić.

Nacionalni centar za obuku ima za cilj osnažiti sve relevantne dionike u procesu obnove zgrada dokazivanjem svih koristi obnove zgrada prema nZEB standardu. Centar će se uspostaviti u obnovljenoj zgradi Instituta koja će biti pokazni primjer primjene suvremenih tehnologija koje se ugrađuju prilikom obnove postojećih zgrada prema nZEB standardu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.600.000 EUR, a provodi ga Energetski institut Hrvoje Požar u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

„Prikazat ćemo i podijeliti s najširom stručnom zajednicom rješenja koja će stručnjaci obje institucije razviti kroz ovaj projekt. Cijeli proces obnove će se detaljno pratiti i dokumentirati, a što će poslužiti kao primjer u programu obuke jer će Institut biti prva javna zgrada obnovljena na ovako sveobuhvatan način u Hrvatskoj. Uz samu primjenu zelenih energetskih tehnologija (elektrifikacija sustava grijanja i hlađenja putem dizalice topline koja koristi plitki geotermalni izvor, integrirana fotonaponska elektrana na krovu i fasadi, spremnici energije, učinkovita rasvjeta), želja nam je u projekt uključiti i e-mobilnost, koja je svakako budućnost prometa, kao i ostvariti potpunu digitalizaciju svih navedenih tehničkih podsustava koje zgrada koristi. Na ovaj način, projekt će biti pokazni primjer dvostruke tranzicije – zelene i digitalne“, rekao je Jakšić.

„Nećemo se nakon ove pandemije razviti tako da ponavljamo stvari koje su bile prije. Događa se povijesna promjena i nadići ćemo je zelenim razvojem i novim Green Dealom. Program ‘Energija i klimatske promjene’ za Hrvatsku izraz je europske suradnje sveden na vrlo konkretnu mjeru. Dio je šireg paketa Darovnice EGP-a i Norveške za Hrvatsku, ukupne vrijednosti 103,4 milijuna EUR, a koji uključuje i pravosuđe, inovacije, civilno društvo i obrazovanje. Sve zemlje donatori dio su europskog unutarnjeg tržišta što nas čini dijelovima iste europske obitelji“, rekao je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj.

„U području energetike i energetske učinkovitosti, Energetski Institut Hrvoje Požar je institucija koja ima najviše akumuliranog znanja na jednom mjestu u Republici Hrvatskoj“, izjavio je Šiljeg i dodao kako je bitno jačati svijest i znanja o energetskoj učinkovitosti te nastavio kako je potrebno uložiti dodatne napore u budućim razdobljima.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u svom govoru se dotakla pitanja energetske učinkovitosti i održivosti, uključujući i pitanje kvalitetne energetske obnove javnih zgrada, koja se u strateškim se dokumentima za iduće razdoblje navode kao jedne od ključnih odrednica nacionalnih razvojnih politika.„Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije stoga je izuzetno važno u skorijoj budućnosti osigurati financijske mehanizme za napredne tehnologije i energetsku modernizaciju javnog i privatnog sektora u Republici Hrvatskoj. Naziv ovog projekta zasigurno će značiti velik iskorak u edukacijama i prenošenju stručnih znanja svim drugim korisnicima i svima onima koji će koristiti buduće europske fondove upravo za ovu namjenu“, izjavila je Tramišak i precizirala kako je cilj obnova zgrada primjenom koncepta nulte stope potrošnje energije.

Podijeli