nZEB trening centar: Platforma za suradnju, učenje, razmjenu iskustava i praksi

Dr. sc. Vesna Bukarica, voditeljica nZEB projekta, i Margareta Zidar, glavna projektantica obnove poslovne zgrade EIHP-a, za Slobodnu Dalmaciju sumirale su rezultate projekta uspostave nacionalnog trening centra za nZEB u sklopu kojeg Institut provodi i sveobuhvatnu obnovu vlastite poslovne zgrade.

nZEB platforma je zaživjela, prvi krug edukacije je gotov, obnova je pri kraju i edukacije će se nastaviti u zgradi koja je dobila novo ruho i koja je pripremljena za korištenje za sljedećih nekoliko desetljeća. “Prema povratnim informacijama polaznika edukacije i provedenim anketama, vjerujemo da smo time uspjeli ostvariti glavni cilj projekta – unaprijediti znanja dionicima koji sudjeluju u procesu obnove zgrada prema nZEB standardu te povećati svijest o važnosti obnove zgrada primjenom inovativnih tehničkih rješenja koja odgovaraju nZEB zahtjevima. Dodatno, ojačali smo partnerstva sa znanstveno-istraživačkim institucijama, stručnim udruženjima i udrugama, a gradimo i nova sve s ciljem dugoročne održivosti projekta”, istaknula je voditeljica projekta.

Zidar se osvrnula na sam proces obnove te je istaknula kako je cijeli proces obnove bio vrlo edukativan za njih kao stručnjake jer su prošli sve: od pripreme projekta, definiranja tehničkog rješenja i izvođenja. “Dobili smo i bolji uvid u administrativne procedure te stvarne troškove sveobuhvatne obnove. Puno toga smo naučili na vlastitom primjeru, zato želimo pojačati konzultantske usluge u tom području, dijeliti iskustva i prenositi nova znanja”, naglasila je Zidar.

Cijeli tekst možete pročitati na linku: https://slobodnadalmacija.hr/zelena-energija/nacionalni-trening-centar-za-zgrade-gotovo-nulte-energije-platforma-za-suradnju-ucenje-razmjenu-iskustava-i-praksi-1392412

Podijeli