Posjet delegacije Ureda za financijske mehanizme i Norveške uprave za vodne resurse i energiju

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), kao Upravitelj Programa “Energija i klimatske promjene” financiranog u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za period 2014. – 2021. godine, ugostilo je delegaciju Ureda za financijske mehanizme i Norveške uprave za vodne resurse i energiju, koja je ujedno i donatorski partner na Programu „Energija klimatske promjene“.

U razdoblju od 5. do 7. veljače 2024. godine članovi delegacije predvođeni državnim tajnikom Domagojem Mikulićem i ravnateljicom uprave Stellom Arneri, zajedno s Upraviteljem Programa i Programskim partnerom (Energetski institut Hrvoje Požar), odradili su čitav niz aktivnosti s ciljem informiranja istih o dosadašnjim postignućima u provedbi kako projekata, tako i samog Programa “Energija i klimatske promjene”. U tu svrhu, u razdoblju od 5. do 6. veljače 2024. organizirano je šest terenskih posjet projektima u finalnoj fazi provedbe. Tijekom posjeta prikazani su konkretni rezultati te su održani sastanci s Nositeljima projekata u gradovima Velika Gorica, Lipik, Virovitica i Bjelovar te u općinama Topusko i Andrijaševci. Na sastancima je, između ostalog, bilo riječi i o izazovima s kojima su se susretali Nositelji projekata prilikom provedbe istih, kao i mogućnostima kapitalizacije rezultata pojedinih projekata u budućnosti.

Tijekom posjeta projektima državni tajnik Mikulić naglasio je važnost suradnje s državama Europskog gospodarskog prostora te je istaknuo kako Program “Energija i klimatske promjene” ima za cilj povećanje korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanje opskrbe energije iz obnovljivih izvora. “Ukupni izvor proračuna iznosi 20 milijuna eura od čega je iznos od 17 milijuna eura sufinanciran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora dok nacionalni iznos sufinanciranja iznosi preostalih 3 milijuna eura. Ovim izdašnim iznosom sufinanciramo 39 projekata, od toga 19 projekata za povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije, 3 projekta za proizvodnju energije iz mora, 3 projekta za povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije, 10 projekata za izradu tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije, 2 projekta za izradu baze podataka duboke i plitke geotermalne energije te 2 projekta iz ograničenog poziva za dodjelu dodatnih sredstava“, istaknuo je državni tajnik.

Delagacija će danas posjetiti i EIHP-ov zgradu koja se obnavlja u sklopu projekta uspostave nacionalnog nZEB trening centra, financiranog iz istog Programa, a ugostit će ih voditeljica nZEB projekta dr. sc. Vesna Bukarica.

Više o posjeti i projektima možete pročitati na mrežnoj stranici MRRFEU.

Podijeli