Studijsko putovanje na Island u sklopu Programa “Energija i klimatske promjene”

Studijsko putovanje Republici Island, organizirano u sklopu Programa “Energija i klimatske promjene”, održano se u razdoblju od 29. svibnja do 1. lipnja 2023. godine.

Koncept studijskog putovanja Republici Island odnosio se na aktivnosti operativne razine u kojima su sudjelovali predstavnici Upravitelja Programa, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije – Uprava za europsku teritorijalnu suradnju i Programskog partnera, Energetski Institut Hrvoje Požar (EIHP).

Svrha posjeta bila je razmjena iskustava te prezentacija primjera dobre prakse vezanih uz fokus Programa „Energija i klimatske promjene“ – korištenje geotermalne energije. Prezentirane su načini korištenja geotermalne energije kao obnovljivog izvora energije na Islandu, s osvrtom na planove za budućnost. Tijekom posjeta ostvareni su kontakti s relevantnim dionicima u svrhu bilateralne suradnje na području iskorištavanja geotermalne energije u Republici Hrvatskoj.

Tom prigodom organizirane su posjete nacionalnom energetskom tijelu Republike Island – Orkustofnun, gdje su sudionici studijskog putovanja imali priliku naučiti o Islandu i njegovim naporima u postizanju 100 posto obnovljivih izvora energije, a EIHP je predstavio i geotermalne projekte u Hrvatskoj.

Nadalje, organizirane su posjete platformi za suradnju na klimatskim pitanjima i zelenim rješenjima – Green by Icealnd te Klasteru za istraživanje geotermalne energije – GEORG, najvećem postrojenju za proizvodnju geotermalne energije na svijetu – Geotermlani parku Hellisheiđavrkjun, te Friðheimar i Laugarvatn Fontana kao primjerima dobre prakse korištenja geotermalne energije u poduzetničke svrhe.

Studijsko putovanje organizirano je od strane Upravitelja Programa i Programskog partnera, u suradnji s Orkustofnun, Nacionalnim energetskim tijelom Republike Island.

Prezentacije predstavnika Upravitelja Programa i Programskog partnera te predstavnika Islandskih tvrtki možete preuzeti OVDJE.

Izvor: MRRFEU

Podijeli