U sklopu projekta “The nZEB Roadshow” izgrađena mobilna nZEB kuća MUZA

Projektiranje i izgradnja nZEB-a je postala zakonska obaveza, no pitanja koja se pojavljuju u javnosti često ostaju neodgovorena. Pitanja poput: Što je to nZEB? O čemu je zapravo riječ? Što korisnik zgrade dobiva nZEB-om? Kakav je osjećaj boraviti u nZEB zgradi? Kako odabrati građevinske materijale i tehničke sustave koji će međusobnom interakcijom osigurati optimalnu ugodnost unutarnjeg prostora i energetsko ponašanje zgrade?

Kroz aktivnosti projekta „The nZEB Roadshow“ pružit će se odgovori na navedena pitanja, ali i mnoga druga. Cilj je okupiti opću i stručnu javnost, djelatnike javne uprave te proizvođače materijala i sustava radi širenja znanja i iskustava vezanih uz zgrade gotovo nulte energije (nZEB). Pojam nZEB zgrade će se kroz projekt približiti svim zainteresiranim investitorima, projektantima, radnicima, učenicima srednjih strukovnih škola i studentima kroz interakciju na događajima diljem Hrvatske u suradnji s partnerima i gradovima domaćinima.

Projekt „The nZEB Roadshow“ organizirat će marketinške i komunikacijske kampanje na nacionalnoj razini u pet europskih zemalja. Ove komunikacijske kampanje biti će fokusirane oko nZEB dana koji će se organizirati u tri do pet odabranih gradova u svakoj uključenoj zemlji.

Kao središnja točka događaja, projektirana je i izgrađena mobilna nZEB kuća naziva MUZA (Mobilna, Učinkovita, Zdrava, Arhitektura). MUZA će služiti kao informativni i pokazni centar za podizanje svijesti o prednostima i specifičnostima nZEB-a i stvorit će potrebne preduvjete za učinkovitu komunikaciju među dionicima. MUZA je izložbeno – edukativni prostor nZEB-a, ali ujedno i primjer gradnje prema nZEB standardima gdje će se posjetitelji moći informirati o nZEB-u, ali i doživjeti nZEB iz prve ruke. MUZA je izgrađena u sklopu projekta “The nZEB Roadshow”. MUZA je svečano predstavljena 16. lipnja 2021. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Vizija je da ovakva mobilna kuća ponudi stvarno iskustvo nZEB zgrade te je opremljena svim potrebnim tehnologijama za pružanje cjelovitih informacija o procesima relevantnim za izvedbu zgrade u smislu udobnosti, parametre kvalitete unutarnjeg zraka i potrošnju energije.

Nositelji “The nZEB RoadShow” projekta partneri su i nZEB centar projekta. nZEB timu su bitna iskustva nZEB Roadshow projekta koja će koristiti kao primjer za definiranje nZEB koncepta, a kominikacijske alate za promociju nZEB-a u gradskim četvrtima.

Novi projekt “The nZEB Roadshow” iz europskog programa Obzor 2020, koji se u periodu 01.06.2020. – 30.11.2022. provodi na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, usmjeren je na širenje te razmjenu znanja i iskustava uz zgrade gotovo nulte energije (nZEB). Voditelj projekta na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je doc. dr. sc. Bojan Milovanović.

Više informacija o projektu možete pronaći na POVEZNICI.

Podijeli