EIHP u studijskoj posjeti Norveškoj

Istraživači i stručnjaci za energetsku učinkovitost iz Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP), Margareta Zidar, Ružica Jurjević i Denis Dergestin, sudjelovali su u studijskoj posjeti Norveškoj, organiziranoj 19. i 20. lipnja 2023. u sklopu projekta nZEB trening centra.

U Norveškoj su posjetili istraživački institut SINTEF koji u svojim istraživanjima izrađuje jedinstvena tehnička rješenja za energetsku tranziciju kroz koja ostvaruje fleksibilno uključivanje zgrada u energetski sustav i izgrađeni okoliš. U SINTEF-u su se upoznali s konceptom energetske obnove njihove poslovne zgrade u Oslu.

Zgrada građena 1950-ih dobila je novu ovješenu fasadu u kojoj su uključene sve bitne komponente energetske učinkovitosti za hladnu klimu: četverostruko ostakljenje u U=0,4 W/m2K, g=0,12; toplinski izoliran okvir fasadnog panela; dodatno povećana površina prozora i okvir koji osvjeljuje LED traka da se nadomjesti dojam prirodnog osvjetljenja; uz daljinsko grijanje dodana je dizalica topline; uveden je sustav mehaničke ventilacije s rekuperacijom; fotonaponski paneli su dodani uz rub zgrade i kao krovna atika, a iskorišteni su i za smještaj instalacija; neposredno okruženje zgrade uređuje se zelenom infrastrukturom u temi nordijskog travnjaka.

Osim SINTEF-a, EIHP istraživači su posjetili i rekonstruiranu poslovni zgradu Powerhouse Kjørb, prvu energetski pozitivnu poslovnu zgradu u Norveškoj, a vjerojatno i prvu renoviranu energetski pozitivnu zgradu u svijetu. Riječ je o zgradi koja je uspješni spoj dizajna, održivosti i energetske učinkovitosti.

Senzori prisutnosti integrirani su u rasvjetu i reguliraju kvalitativne parametre rasvjete i opskrbu energijom za druge uređaje. Radna mjesta u zajedničkim uredima imaju ljepši pogled na okolinu, a sva tehnička oprema je uklopljena u dizajn interijera i neprimjetna. Dodatno, drvena obloga ovješene fasade je paljena, čime je postala otporna na utjecaje iz okoliša i minimizirani su troškovi za održavanje.

Podijeli