Slobodna Dalmacija: Osniva se Nacionalni trening centar za zgrade gotovo nulte energije

Poslovna zgrada Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) proći će zelenu i digitalnu transformaciju te će postati ogledni primjer suvremenih tehnologija koje se ugrađuju prilikom obnove prema nZEB standardu (engl. nearly zero-energy building, odnosno zgrada gotovo nulte energije). Ujedno, u obnovljenoj zgradi EIHP-a planirana je uspostava nacionalnog trening centra. O pojedinostima tog projekta za Slobodnu Dalmaciju govore dr. sc. Vesna Bukarica, voditeljica projekta nZEB, i Margareta Zidar, glavna projektantica obnove zgrade.

Riječ je o projektu pokrenutom kroz program “Energija i klimatske promjene”, u sklopu Financijskog mehanizma Europskoga gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine, za što je osigurano 1,6 milijuna eura nepovratnih sredstava. Partneri na projektu su EIHP i Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Projekt ima za cilj obuhvatiti sve ključne dionike u procesu nZEB obnove zgrada te im kroz pilot-akciju pokazati dobrobiti obnove zgrada prema nZEB standardu. Pilot-akcija je obnova zgrade EIHP-a u kojoj će djelovati nacionalni nZEB trening-centar te će postati središnje mjesto za edukaciju stručnjaka i njihovo osposobljavanje za rješavanje izazova obnove postojećeg fonda zgrada.

Trening centar je procesu je oformljivanja. To je zapravo program za edukaciju stručnjaka u graditeljstvu o tehničkim standardima te regulatornim i administrativnim zahtjevima za zgrade gotovo nulte energije. Program edukacije je podijeljen u osam jednodnevnih modula, čiji su nositelji stručnjaci iz EIHP-a i Građevinskog fakulteta. Moduli će sadržavati osnovne informacije o odabranoj temi, niz iskustava iz provedenih projekata i praktični rad za polaznike. Glavni moduli vezani su uz koncepte, strategije i pripremu nZEB projekata, energetsko modeliranje i sustave opskrbe energijom u nZEB zgradama, unaprjeđenje otpornosti i ranjivosti zgrada na potres te nZEN energetski samodostatno susjedstvo.

Cijeli tekst pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji.

Podijeli