Kako uštedjeti i do 90 posto na grijanju?

“Mislim da je sadašnja situacija s ratom u Ukrajini pokazala da više pitanje ne može biti koliko smo spremni ili kad ćemo biti spremni, već jednostavno moramo djelovati. Stručnjaci su i ranije upozoravali da vremena za pripreme i rasprave više nema zbog klimatske krize, ali ova je kriza, u kojoj je neisporuka energije i njezina visoka cijena realna prijetnja, donijela otrežnjenje”, upozorila je Vesna Bukarica, voditeljica Odjela za energetsku učinkovitost u Energetskom institutu Hrvoje Požar (EIHP), na alarmantno stanje u društvu kada je u pitanju jedna od gorućih tema – energetska transformacija.

U tekstu za Telegram, stručnjakinja za energetsku učinkovitost naglašava kako postoji niz koraka koje možemo učiniti već danas. Kratkoročne mjere bi mogle donijeti oko 10 posto ušteda u toplinskoj energiji tijekom sezone grijanja. U prvom redu bi trebalo pametnije raspolagati energijom.

“Nije dobro prisilno smanjivati, odnosno ograničavati temperaturu grijanja jer imamo zgrade različitih namjena i te namjene diktiraju uvjete. Ograničavanje temperature na primjerice 19°C u bolnicama, vrtićima i staračkim domovima sigurno nije nešto što bi trebalo raditi”, govori Bukarica. Ipak, dodaje, smanjenje temperature grijanja, ako ono ne dovodi do narušavanja udobnosti u prostoru uz malo topliju odjeću, jest nešto što definitivno trebamo napraviti.

“U EIHP-u smo pošli od sebe i analizirali što možemo napraviti. Kad počne sezona grijanja, petkom ćemo raditi od kuće pa ćemo imati tri dana u kojima se zgrada ne grije, a i zaposlenici će uštedjeti na prijevozu. Prema preporukama, spustit ćemo i temperaturu grijanja na 21°C”, objašnjava Bukarica.

Osvrnula se i na dugoročne mjere koje će im donijeti i do 90 posto energetske uštede. To uključuje 1,6 milijuna eura bespovratnih sredstava u okviru programa Energija i klimatske promjene za provođenje projekta Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije. “U okviru projekta planirana je sveobuhvatna obnova poslovne zgrade EIHP-a. Pojačat ćemo toplinsku izolaciju vanjske ovojnice zgrade, instalirati fotonaponske panele na krovu, a provest ćemo i potpunu elektrifikaciju i digitalizaciju sustava grijanja i hlađenja uz ugradnju dizalica topline korištenjem podzemne vode iz plitkog geotermalnog izvora”, kaže. Ove su dugoročne mjere, odnosno investicije, primjenjive na svaku zgradu i kuću.

Cijeli tekst možete pročitati u Telegramu.

Podijeli