Konferencija “CO2 do 55”: Ravnatelj EIHP-a predstavio nZEB trening centar

Sektor zgradarstva najveći je pojedinačni potrošač energije i, ako se do 2050. godine želi postići europski cilj klimatski neutralnog kontinenta, energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije morat će se prilično ubrzati. Hrvatska nije izuzeta od tog ubrzanja i morat će se poduzeti konkretniji koraci kako bi stambeni fond u Hrvatskoj postao energetski učinkovitiji. S obzirom na to da je više od pola stambenog fonda energetski neučinkovito, puno je posla pred nama.

Istaknuto je to na konferenciji “CO2 do 55 – ZELENI PLAN ZA HRVATSKU”,koja se održala u srijedu 14. lipnja, u hotelu Zonar, u Zagrebu, u organizaciji Motus Media i Zgradonačelnik.hr. Konferencija je okupila eminentne stručnjake u ovom području, a sudjelovao je i ravnatelj EIHP-a Dražen Jakšić koji je svojom prezentacijom pod nazivom “nZEB koncept za 2050.”, otvorio panel raspravu pod temom “0 CO2 – nekretnine, uloga države i javnih tijela”.

“Jedna od osnovnih izmjena koje su predviđene izmjenama Direktive o energetskim svojstvima zgrada je obveza korištenja energije Sunca u zgradama, što znači prestanak korištenja fosilnih goriva za potrebe grijanja, zatim prelazak na integrirani pristup energetskoj obnovi prostornih cjelina. Sve to znači da sve nove zgrade moraju biti projektirane tako da mogu proizvoditi energiju iz Sunca – električnu i/ili toplinsku”, istaknuo je ravnatelj EIHP-a. Predstavio je i iskustvo EIHP-a u nZEB rekonstrukciji zgrade te novi nZEB trening centar i module koje obuhvaća.

Na konferenciji su se otvorila pitanja o energetskoj obnovi nekretnina u RH (višestambenih zgrada, javnih i poslovnih zgrada te obiteljskih kuća), primjeni obnovljivih izvora energije i dani su odgovori kako će se do 2050. godine potrošiti 32 milijarde eura.

Cijeli izvještaj možete pročitati na portalu Zgradonačelnik.hr.

Podijeli