“Osim ušteda u energiji, cilj nam je i prijenos iskustava sudionicima u gradnji kroz nZEB trening centar”

Druga po redu konferencija ‘CO2 DO 55 – Zeleni plan za Hrvatsku’, održana je u četvrtak, 21. ožujka, online i uživo u Hotelu Westin, u organizaciji ZGRADOnačelnik.hr i Motus media te uz programsko partnerstvo s Hrvatskom udrugom proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS) i pokroviteljstvo Europske investicijske banke (EIB). Ovogodišnja zemlja partner konferencije je Kraljevina Belgija.

Na konferenciji “CO2 do 55 – ZELENI PLAN ZA HRVATSKU” govorilo se o smjernicama države, spremnosti građevinskog sektora, mogućnostima (su)financiranja te stavovima i rješenjima struke. Cilj konferencije bio je osvijestiti i stručnu i širu javnost o potrebama i mogućnostima dekarbonizacije.

Na panel raspravi “0 CO2 – Energetski učinkovite poslovne zgrade” sudjelovali su Margareta Zidar, zamjenica voditeljice Odjela za energetsku učinkovitost i glavna projektantica obnove zgrade, Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), Emanuel Kovačić, glavni savjetnik za vanjske subjekte, Strateško poslovanje i javni poslovi, INA – Industrija nafte i Mladen Čavić, stariji stručni suradnik za upravljanje projektima, ENNA Opskrba. Moderator je Darko Buković, osnivač i glavni urednik, PoslovniFM.

Zidar je opisala iskustvo u pripremi i provedbi sveobuhvatne energetske obnove zgrade: “Dobili smo zadatak što sve treba učiniti kada zgradu želimo dekarbonizirati i kako u praksi izvoditi te radove. Sva naša iskustva smo prenijeli u prvoj nZEB edukaciji, to je naš konačan proizvod; dati informaciju kako ti procesi izgledaju. Želimo pomoći u energetskom modeliranju, razvili smo metodu, u tom dijelu mislimo biti podrška svima koji planiraju energetske obnove. Dakle, nisu nam uštede u energiji jedini cilj, već i prijenos iskustava sudionicima u gradnji kroz nZEB trening centar”, rekla je Margareta Zidar, zamjenica voditeljice Odjela za energetsku učinkovitost i glavna projektantica obnove zgrade, Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP).

Na pitanje moderator imamo li zajednički san, a san je 2050. godine imati sve zgrade koje su gotovo nula energetske ili s visokom razinom energetske učinkovitosti, Zidar je istaknula i da je EIHP imao san o svojoj zgradi te da smo na našem primjeru shvatili da je to dugačak proces i definirali korake do realizacije tog sna. “To je posao u više etapa u koje se na začajniji način mora uključiti i zakonodavac i javna uprava jer neće svi imati priliku realizirati projekte samostalo. Dakle, partnerski odnosi na svim razinama će se trebati razviti”, poručila je Zidar.

Cijeli izvještaj možete pročitati na mrežnoj stranici Zagreb.info.

Podijeli