“Obnova naše zgrade i otvorenje nZEB trening centra ostat će upisani u povijest razvoja Instituta”

Ove godine Energetski institut Hrvoje Požar obilježava tri desetljeća svog djelovanja. U tom razdoblju Institut je iskoračio na međunarodno tržište i više od 50 zemalja svijeta, gdje ostvaruje veliki dio prihoda, prošao kroz razne promjene i događaje koji su obilježili njegovo poslovanje.

“Institut je prošao kroz brojne promjene, ali smo uvijek nastojali pratiti trendove u energetici. Liberalizacija energetskih tržišta donijela je prilagodbu novim zahtjevima tržišta, globalizacija je otvorila nove prilike za suradnju i rad na međunarodnim projektima, a pristupanje EU-u olakšalo je suradnju na istraživačkim projektima sa sličnim organizacijama u drugim zemljama članicama. Potreba smanjenja emisija CO2 potaknuta klimatskom krizom, kao i energetska kriza potaknuta ratom u Ukrajini donijeli su nove izazove, ali i porast interesa za energetskom učinkovitošću, razvojem OIE te povećanu svijest o održivim energetskim rješenjima. Ukratko, prošli smo razne promjene, no održivost, prilagodba i internacionalizacija ključni su elementi koji su oblikovali današnje poslovanje” istaknuo je ravnatelj Instituta Dražen Jakšić u intervjuu za poslovni tjednik Lider.

Ravnatelj Instituta se osvrnuo i na najvažnije projekte koje smo realizirali u tom razdoblju, među kojima je istaknuo i projekt koji trenutno provodimo – osnivanje nZEB trening centra u sklopu kojeg obnavljamo poslovnu zgradu s ciljem postizanja nZEB standarda, čime se također prilagođavamo novim trendovima u energetici. Također, izdvojio je i ključne događaje i godine koje su obilježile Institut, među kojima je i 2024. godina. “Obnova naše zgrade i otvorenje nZEB trening centra zacijelo će biti značajan događaj koji će obilježiti ovu godinu, ali i ostati upisan u povijest razvoja Instituta”, naglasio je Jakšić.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

Podijeli