Matija Vajdić o EACC programu u okviru kojeg i EIHP provodi projekt osnivanja nacionalnog nZEB trening centra

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a (MRRFEU), kao Upravitelj programa, u suradnji s programskim partnerom Energetskim institutom Hrvoje Požar (EIHP), koji daje tehničku i stručnu podršku, te donatorskim partnerom, Norveškom upravom za vodne resurse i energiju, od 2021. godine provodi program ‘Energija i klimatske promjene’ (EACC). Ukupna vrijednost Programa iznosi 20 milijuna eura, od čega je 17 milijuna eura bespovratnih sredstava osiguranih iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021., dok tri milijuna eura iznosi nacionalno sufinanciranje. Glavni cilj EACC-a je omogućiti uvođenje i primjenu tehnologija s manjom emisijom ugljika, poboljšanje energetske učinkovitosti i povećanje sigurnosti opskrbe energije, a posebna pažnja u provedbi u Hrvatskoj usmjerena je na mjere energetske učinkovitosti i podršku korištenja obnovljivih izvora energije, uključujući geotermalnu energiju, energiju mora i energiju Sunca.

Program poput ovog svakako imaju ključnu ulogu u podršci tranziciji Europe prema prvom klimatski neutralnom kontinentu o čemu govori Matija Vajdić, voditelj Odjela za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša u EIHP-u, u intervjuu za Poslovni dnevnik.

Vajdić je rezimirao EACC program i projekte koji se realiziraju kroz taj program, među kojima je i projekt koji provodi EIHP. “U okviru Programa EACC i EIHP provodi predefinirani projekt ‘Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)’. U sklopu tog projekta se obnavlja poslovna zgrada EIHP-a s ciljem ostvarenja nZEB standarda, tako da je jedno od mnogih gradilišta diljem Zagreba i ono naše”, istaknuo je Vajdić.

Govorio je i o drugim domaćim i međunarodnim projektima koje EIHP provodi, energetskim zajednicima, potencijalima održivih izvora energije, klimatskoj otpornosti, itd.

Cijeli intervju možete pročitati na mrežnoj stranici Poslovnog dnevnika.

Podijeli