O iskustvima iz obnove i nZEB projektu na stručnom skupu Klastera nZEB.hr

nZEB trening centar i iskustva s terena, odnosno energetske obnove poslovne zgrade EIHP-a koja je upravo u tijeku, prezentirani su i na 8. stručnom skupu “2024 nZEB – Obnova i modernizacija zgrada”, koji se održao 15. veljače 2024. godine u Hotelu Antunović, u organizaciji Arhitektonskog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu, i Klaster za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu nZEB.hr.

Obnova i modernizacija zgrada važne su i vruće teme za RH; i radi obnove starijih zgrada te onih oštećenih u potresu, i radi gradnje novih zgrada. I EIHP je to prepoznao te smo i sami krenuli u ‘pametnu’ obnovu s ciljem ostvarenja nZEB standarda. Naša zgrada upravo prolazi kroz digitalnu i ‘zelenu’ transformaciju, no ne želimo stati na tome te ćemo promovirat i koncept obnove naselja nZEN, a sanjamo i sliku pametnog grada.

Dr. sc. Vesna Bukarica, voditeljica nZEB projekta, i Margareta Zidar, glavna projektantica obnove poslovne zgrade EIHP-a, predstavile su projekt i proces obnove, sve izazove s kojima smo se suočavali i rješenja koja smo na kraju odabrali, dok je istraživačica Ružica Jurjević održala prezentaciju “Od ZEB do ZEN – od obnove zgrade do obnove naselja” te se osvrnula na susjedstvo EIHP-a, a to je Veslačko naselje, gdje je već počela komunikacija sa stanarima ne bi li se pronašle najbolje mogućnosti za obnovu cijelog naselja.

U sklopu prezentacije Jurjević je ukratko predstavila još jedan projekt EIHP-a – ZEB4ZEB kojeg vodi Matija Vajdić, a koji spaja dva suprotstavljena koncepta, moderni i tradicionalni, a najveći izazov ovog projekta je modernizirati povijesna središta i istovremeno zaštititi povijesnu i kulturnu baštinu.

Na kraju skupa održan je i kratak okrugli stol u kojem je sudjelovala Margareta Zidar i na kojem su poslane afirmativne poruke kao svojevrsni zaključci s događaja. “Došli smo ovdje da bismo podijelili naša iskustva i da pokažemo da, bez obzira što naša obnova nije išla u smjeru koji je prvotno planiran, našli smo rješenje koje je moguće i ostvarivo. Stoga, ne treba se obeshrabriti. Upravo zato i snimamo sve naše faze projekta – da ohrabrimo druge”, poručila je Zidar.

Više informacija sa samog događaja možete pročitati OVDJE.

Podijeli