Studijski posjet norveškom glavnom gradu tehnologije Trondheimu

U sklopu projekta “Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)”, organizirana je druga studijska posjeta EIHP-ovog nZEB tima gradu Trondheim, u norveškom tjednu energetske tranzicije, gdje se 13. ožujka održala FME konferenciji (Centres for Environment-friendly Energy Research (FME) Conference).

Posjet je bio fokusiran na istraživačko-razvojne centre za čistu energiju i njihove aktivnosti, koji su u Norveškoj okosnica energetske tranzicije te predstavljaju najbolju praksu dugoročnog ulaganja države i industrije u istraživanje. Laboratoriji koji su uspostavljeni na NTNU (Norwegian University of Science and Technology) služe za razvoj i dokazivanje inovativnih koncepata te olakšavanje njihove široke primjene u praksi.

EIHP je tom prilikom posjetio i ZEB Living Lab i ZEB Laboratorij gdje su imali prilike vidjeti primjere dobre prakse o tehničkim rješenjima za uspostavu zgrada gotovo nulte energije, odnosno četvrti. ZEB uredski laboratorij ima četiri kata i prostire se na 2000 m² te se nalazi u kampusu NTNU Gløshaugen.

Living Lab je višenamjenski eksperimentalni objekt koji je izgradio NTNU. Živi laboratorij je testni objekt u kojem žive stvarne osobe koje zgradu koriste kao svoj dom. Fokus je na stanarima i njihovoj upotrebi inovativnih građevinskih tehnologija kao što su inteligentno upravljanje instalacijama i opremom, interaktivna korisnička sučelja i međudjelovanje s energetskim sustavom u cjelini.

Osim toga, 14. ožujka EIHP-a je posjetio i Powehouse Brattørkaia, najpoznatiju energetski pozitivnu zgradu u sjevernoj Europi. Powerhouse Brattørkaia dovršena je 2019. i ovaj ambiciozni građevinski projekt povukao je granice mogućeg i na kraju promijenio standarde za poslovne zgrade budućnosti. Zgrada nije samo zgrada s nultom emisijom, ona također proizvodi više energije nego što koristi.

Podijeli